niedziela, 2 grudnia 2012

Golabki

Juz od dawna mialam smaka na golabki, a poniewaz przywiozlam sobie z Polski kasze        i wloska kapuste zabralam sie dziarsko do pracy.


Moj przepis na golabki:
500 g mielonego miesa wieprzowego
500 g mielonego miesa wolowego
3 woreczki kaszy  jaglanej
1 kapusta wloska
2 cebule
1 duza puszka przecieru pomodorowego
2 kostki bulionu
przyprawa kucharek,
 sol i pieprz  do smaku


Kapuste z wycietym glabem gotowalam chwilke
 w lekko osolonej wodzie, potem pooddzielalam
 liscie,odcinajac zgrubienia .






Ugotowalam kasze z odrobina soli.




Pokrojona w drobna kostke cebule podsmazylam  na zloty kolor  i dodalam do mielonego miesa. 





2 rodzaje mielonego z Niemiec



                                                                                                       


  Mieso przyprawilam 
i podsmazylam na patelni.




                                                                                             






Pozostawilam wszystko do ostygniecia i poszlam z  moja latorosla na zakupy 
do dunskiej galerii Bryggen.

Na celowniku bylo obuwie zimowe.





Spodobaly sie nam takie kozaczki w deichmannie.





W Bryggen wszystko juz udekorowanie swiatecznie.                                                          Nawet padal  sztuczny snieg, niezbyt widoczny na fotce.




                                                                                                                                                                                                                                                

                                                 a po zakupach dobra kawa i herbata


Po powrocie do domu zabralam sie za zawijanie golabkow.
 Dno garnka wylozylam dziurawymi liscmi kapusty.
Moj sposob zawijania:
- na srodek liscia daje lyzke  farszu
- najpierw zawijam nagrubsza czesc do srodka, 
- potem zawijam boki obu lisci
- na koniec skrecam jak na krokieta


                             
                             Zalewam bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym
                                                       Pieke w piekarnika przez ok. 2 godziny,
                                                            w temperaturze 150 stopni C.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz