Moj przepis na golabki:
500 g mielonego miesa wieprzowego
500 g mielonego miesa wolowego
3 woreczki kaszy jaglanej
1 kapusta wloska
2 cebule
1 duza puszka przecieru pomodorowego
2 kostki bulionu
przyprawa kucharek,
sol i pieprz do smaku
sol i pieprz do smaku
Kapuste z wycietym glabem gotowalam chwilke
w lekko osolonej wodzie, potem pooddzielalam
liscie,odcinajac zgrubienia .
Ugotowalam kasze z odrobina soli.
Pokrojona w drobna kostke cebule podsmazylam na zloty kolor i dodalam do mielonego miesa.
2 rodzaje mielonego z Niemiec |
Mieso przyprawilam
i podsmazylam na patelni.
Pozostawilam wszystko do ostygniecia i poszlam z moja latorosla na zakupy
do dunskiej galerii Bryggen.
Na celowniku bylo obuwie zimowe.
Spodobaly sie nam takie kozaczki w deichmannie.
W Bryggen wszystko juz udekorowanie swiatecznie. Nawet padal sztuczny snieg, niezbyt widoczny na fotce.
a po zakupach dobra kawa i herbata
Dno garnka wylozylam dziurawymi liscmi kapusty.
Moj sposob zawijania:
- na srodek liscia daje lyzke farszu
- najpierw zawijam nagrubsza czesc do srodka,
- potem zawijam boki obu lisci
- na koniec skrecam jak na krokieta
Zalewam bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym
w temperaturze 150 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz