Postanowilam zrobic dzisiaj na obiad dunska zupe z dodatkiem kulek maczno - miesnych.
Kulki kupuje sie mrozone, juz gotowe , zatem pani domu ma niewiele pracy.
W nocy przeszla nad Dania zamiec sniezna , spadlo 25 cm sniegu.
Ja na szczescie jestem dzisiaj w domu i moge wszystko ogladac w tv.
Dunczycy jedza bardzo malo zup,a w okresie zimowym wlasnie te, ktora dzisiaj przygotowalam.
Wywar miesny przypomina troche nasz polski rosol wolowy, tylko ze Dunczycy nie znaja gotowanego makaronu do zup, ani czegos takiego jak nasz polski rosol.
Oto skadniki:
kawalek wolowiny z koscia
3 pietruszki
5 marchewek
kawalek selera
1 pora
1 cebula
przyprawa kucharek do smaku
mozna tez dodac troche suszonych warzyw z Polski
oraz
gotowe, mrozone kulki z ciasta i miesa
Mieso podgotowalam, dodalam warzywa oraz przyprawe. Kiedy warzywa zmiekly wsypalam na gotujacy sie wywar mrozone kulki , w proporcji okolo duzej garsci na osobe.
Sposob gotowania kulek jest podobny do gotowania naszych pierogow, tzn. gdy wyplyna na wierzch gotujemy jeszcze minute i nalewamy na talerz.
Jesli okaze sie, ze kulek jest za malo to powtarzamy czynnosc z gotowaniem kulek.
Zupe mozna rowniez jesc z dodatkiem podgrzanej w piekarniku, podluznej malej buleczki zwanej flutes.
Ciekawostka jest, ze bardzo czesto zupe te podaje sie gosciom jako ostatnie danie podczas przyjecia.
Po spozyciu tego posilku wiadomym jest, ze trzeba isc do domu.
Kulki kupuje sie mrozone, juz gotowe , zatem pani domu ma niewiele pracy.
1 kg mrozonych kulek |
W nocy przeszla nad Dania zamiec sniezna , spadlo 25 cm sniegu.
Ja na szczescie jestem dzisiaj w domu i moge wszystko ogladac w tv.
tak sie dzisiaj jezdzilo w Danii |
Dunczycy jedza bardzo malo zup,a w okresie zimowym wlasnie te, ktora dzisiaj przygotowalam.
Wywar miesny przypomina troche nasz polski rosol wolowy, tylko ze Dunczycy nie znaja gotowanego makaronu do zup, ani czegos takiego jak nasz polski rosol.
Oto skadniki:
kawalek wolowiny z koscia
3 pietruszki
5 marchewek
kawalek selera
1 pora
1 cebula
przyprawa kucharek do smaku
mozna tez dodac troche suszonych warzyw z Polski
kawalek rosolowej wolowiny z koscia |
warzywa i przyprawa kucharek |
oraz
gotowe, mrozone kulki z ciasta i miesa
Mieso podgotowalam, dodalam warzywa oraz przyprawe. Kiedy warzywa zmiekly wsypalam na gotujacy sie wywar mrozone kulki , w proporcji okolo duzej garsci na osobe.
Sposob gotowania kulek jest podobny do gotowania naszych pierogow, tzn. gdy wyplyna na wierzch gotujemy jeszcze minute i nalewamy na talerz.
Jesli okaze sie, ze kulek jest za malo to powtarzamy czynnosc z gotowaniem kulek.
Zupe mozna rowniez jesc z dodatkiem podgrzanej w piekarniku, podluznej malej buleczki zwanej flutes.
Ciekawostka jest, ze bardzo czesto zupe te podaje sie gosciom jako ostatnie danie podczas przyjecia.
Po spozyciu tego posilku wiadomym jest, ze trzeba isc do domu.
A czy takie kulki można kupić w Polsce???
OdpowiedzUsuńPewnie w jakichs duzych spermarketach juz mozna, proszeposzukac .Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKiedyś szukałam tych kulek w Polsce niestety nie udało się. Może mogłabym prosić o przepis na te kluski mączne, bo klipsy jak klipsy...
OdpowiedzUsuń