Miałam straszna ochotę
na domowe tiramisu.
Robię je według takiego oto przepisu, do którego potrzebuje :
4 zoltka
1/2 szklanki cukru
2 serki Mascarpone , czyli 500 g
1/2 paczki biszkoptów (ok. 200g)
okolo 2 szklanki mocnej kawy
50 ml alkoholu , u mnie byl tym razem likier Sheridan
3-4 lyzki ciemnego, mocnego kakao.
Kiedy juz mam wszystko to przystepuje do pracy.
Najpierw przygotowuje okolo 2 szklanki mocnej kawy, która schładzam.
Potem ucieram do bialosci zoltka z cukrem.
Dodaje po trochę serek Mascarpone.
Do schłodzonej kawy dodaje likier Sheridan.
Robię to szybko, tak aby biszkopty nie zdarzyly się nasaczyc.
Układam namoczone biszkopty jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym.
Polowe masy serowej nakładam na biszkopty.
Posypuje kakaem , uzywajac do tego sitko.
Ponownie robię rzad z biszkoptów i nakładam pozostała masę.
Gotowe Tiramisu wkładam na noc do lodówki.
Przed podaniem po wierzchu posypuje obficie kakaem.
Wychodzi mi zawsze pyszne.
Pozdrawiam i proszę o komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz