niedziela, 3 marca 2013

Moje Tiramisu


Miałam straszna ochotę
 na domowe tiramisu.





Robię je według takiego oto  przepisu, do którego potrzebuje :

4 zoltka
1/2 szklanki cukru
2 serki Mascarpone , czyli 500 g
1/2 paczki biszkoptów (ok. 200g)
okolo 2 szklanki mocnej kawy
50 ml alkoholu , u  mnie byl tym razem likier Sheridan
3-4 lyzki ciemnego, mocnego kakao.

Kiedy juz mam wszystko to przystepuje do pracy.

Najpierw przygotowuje okolo 2 szklanki mocnej kawy, która schładzam.

 

 Potem ucieram do bialosci zoltka z cukrem.



Dodaje po trochę serek Mascarpone.





Do schłodzonej kawy dodaje likier Sheridan.


 
 
 
 Maczam w nim biszkopty.
Robię to szybko, tak aby biszkopty nie zdarzyly się nasaczyc.






Układam namoczone biszkopty  jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym.




Polowe masy serowej nakładam na biszkopty.





 Posypuje kakaem , uzywajac do tego sitko.


Ponownie robię rzad z biszkoptów i nakładam pozostała masę.
Gotowe Tiramisu wkładam na noc do lodówki.


 

Przed podaniem po wierzchu posypuje obficie kakaem.


Wychodzi mi zawsze pyszne.




Pozdrawiam i proszę o komentarze.  

Dodam jeszcze, ze mozna mnie tez ogladac    na  youtube,  gdzie mam swój kanal  :                

                         Beta50plus

                                     









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz