sobota, 23 lutego 2013

oliwa z oliwek


Od wczoraj zaczelam pic oliwę z oliwek - jedna duza lyzke stolowa naczczo.
Przyznam się, ze mi nie smakuje, jest troszkę gorzka w smaku, no i tłusta.
Picie oliwy z oliwek poleciła mi pewna duńska znajoma pielegniarka, która pije ja  juz od wielu lat.
Picie naczczo z dodatkiem soku z cytryny ma przeciwdzialac zaparciom i poprawiac trawienie oraz oczyszczac organizm z toksyn.

Oliwa z oliwek  pomaga przy stwardnieniu tętnic, nieżycie i owrzodzeniu zoladka, kamicy nerkowej oraz przy zaparciach, obniża poziom zlego cholesterolu, a jej stosowanie powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie blony śluzowej nosa.
 Odkryto rowniez ze związek zawarty w tłoczonej na zimno oliwie z oliwek ma działanie przeciwbolowe i przeciwzapalne.
Oliwa z oliwek ma tez zastosowanie w kosmetyce, ponieważ związki w niej zawarte maja działanie nawilzajace  i uelastyczniajace ściany komórkowe.

Przy zakupie oliwy z oliwek musimy uwazac na to, aby nas w sklepie nie oszukano i nie sprzedano nam jakijes podróbki np. mieszaniny oleju rzepakowego i slonecznikowego, z odrobina  oliwkowych wytłoczyn w  celu uzyskania zielonkawego koloru.
Jak mamy  poznac te dobra oliwę z oliwek?  Odpowiedź brzmi : po cenie i po nazwie.
Extravigin/extra vergine -  to najlepsza  oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia  w cenie ok. 30 złotych za poltoralitrowa butelke ( w Polsce).
Pure olive oil - to nieco gorsza , rafinowana oliwa z oliwek w cenie ok. 15-20 złotych.
 Sansa lub pomace oil - to najtańsza oliwa z wytlokow oliwnych, to produkt niskiej jakości  w cenie ok. 10 złotych za pollitrowa butelkę.
Ponadto powinniśmy zwrocic uwagę na datę waznosci, gdyż prawdziwa oliwa z oliwek moze miec datę przydatności do spożycia wynosząca maksymalnie 24 miesiące od daty jej toczenia.
Kolor powinien byc zielonkawy lub lekko wpadający w zolc.
Jeśli jest w innym kolorze np. pomaranczowym lub czerwonym to oznacza, ze oliwa się utleniła , jest zjelczala, przestazala i w zadnym wypadku nie nadaje się do spożycia.
Oliwy najlepszej jakości  drapią w gardło, maja lekko gorzkawy smak z powodu polifenoli , które maja bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.
Moja oliwa z oliwek to TIP - zakupiona  z niemieckim realu extra virgin  750 ml, ceny niestety juz nie pamiętam, ale z pewnoscia byla o polowe tańsza o takiej samej ale zakupionej w Danii, gdyż duński rzad juz chyba ponad rok temu podniosl znacznie ceny na wszystkie tłuszcze oraz  na cukier i slodyczne.



Zgodnie z przepisami, na etykiecie z tylu producent przedstawił swój produkt jako najwyższa kategorie oliwy z oliwek , uzyskana bezpośrednio z oliwek i wylacznie za pomoca srodkow mechanicznych.
Podaje tez jak nalezy  ja przechowywac - w wentylowanym, zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Zostały rowniez podane wartości odżywcze  w tym m.in. kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 68 g na 100 ml  oraz kwasy tłuszczowe wielonienasycone 9 g na 100 ml.




Termin przydatności do spożycia  - październik 2013.

Mysle, ze jakichś rezultatów mogę się spodziewać po 3 miesiącach systematycznego picia oliwy z oliwek.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o komentarze.













 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz