poniedziałek, 11 lutego 2013

Fastelavnsboller czyli karnawalowe buleczki

 
Wczoraj pieklam dunskie karnawalowe buleczki.
Jesli ktos chce sprobowac upiec je sam, to podaje przepis na 14 buleczek:

600 g maki pszennej
1 jajko
50 g drozdzy
4 dl letniego mleka
1 plaska lyzeczka soli
50 g cukru
50 g roztopionego masla

na glazure : kakaowy cukier puder i pare kropel wody,
kolorowa posypka do ozdoby

 na krem: 400 dl mleka wymieszanego 
 z 1 torebka gotowego kremu wanilowego w proszku.



 Wykonanie: drozdze ( ja zawsze uzywam drozdzy ekologicznych) rozkruszamy i dodajemy troszke letniego mleka i  troszke cukru. Po chwili do maki dodajemy sol, jajko, rozczyn z drozdzy, reszte mleka i cukru oraz maslo i zagniatamy ciasto. .Nastepnie dzielimy na 14 czesci i robimy okragle buleczki. Blaszke wykladamy papierem do pieczenia i ukladamy na niej nasze buleczki, przykrywamy sciereczka i pozostawiamy na 30 min do wyrosniecia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 25 minut. Schladzamy i przekrawamy kazda na pol. Do srodka dajemy po lyzce gotowego  i schlodzonego w lodowce kremu wanilowego,  po wierzchu polewamy glazura i posypujemy posypka.

buleczki po upieczeniu


krem wanilowy z torebki
 

gotowy krem


kakaowo-czekoladowy cukier puder na polewe
 


posypka


gotowe buleczki
smacznego
 
 

Pozdrawiam serdecznie i prosze o komentarze.

1 komentarz: