Jesli ktos chce sprobowac upiec je sam, to podaje przepis na 14 buleczek:
600 g maki pszennej
1 jajko
50 g drozdzy
4 dl letniego mleka
1 plaska lyzeczka soli
50 g cukru
50 g roztopionego masla
na glazure : kakaowy cukier puder i pare kropel wody,
kolorowa posypka do ozdoby
na krem: 400 dl mleka wymieszanego
z 1 torebka gotowego kremu wanilowego w proszku.
Wykonanie: drozdze ( ja zawsze uzywam drozdzy ekologicznych) rozkruszamy i dodajemy troszke letniego mleka i troszke cukru. Po chwili do maki dodajemy sol, jajko, rozczyn z drozdzy, reszte mleka i cukru oraz maslo i zagniatamy ciasto. .Nastepnie dzielimy na 14 czesci i robimy okragle buleczki. Blaszke wykladamy papierem do pieczenia i ukladamy na niej nasze buleczki, przykrywamy sciereczka i pozostawiamy na 30 min do wyrosniecia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 25 minut. Schladzamy i przekrawamy kazda na pol. Do srodka dajemy po lyzce gotowego i schlodzonego w lodowce kremu wanilowego, po wierzchu polewamy glazura i posypujemy posypka.
buleczki po upieczeniu |
krem wanilowy z torebki |
gotowy krem |
kakaowo-czekoladowy cukier puder na polewe |
posypka |
gotowe buleczki |
smacznego |
Pozdrawiam serdecznie i prosze o komentarze.
super
OdpowiedzUsuń