Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad schab pieczony na sposób duński, czyli svinekam.
Kupiłam kawalek schabu bez kosci, ale za to wraz ze skora i znajdującym się pod nia cienkim tłuszczykiem.
Kupiłam kawalek mięsa wazacy ok.1, 2kg, grzbiet na skórze byl od razu ponacinany w dosc cienkie paski, tak jak lubię.
Natarłam grzbiet sola, najlepiej do tego nadaje się sol gruboziarnista, ale niestety nie miałam akurat takiej. Podlałam szklanka wody.
Następnie wstawiłam do piekarnika, na okolo 90 minut, temp. 160 stopni C, a ostatnie 10 minut pieczenia na 200 stopni C, tak aby skora na wierzchu ladnie się zrumieniła.
Podałam z ziemniaczkami i kalafiorem polanym masłem z bulka tarta. Mięso bylo miękkie i soczyste.
Duńczycy podaja zwykle z ziemniakami wraz z duza iloscia brazowego sosu tzw. brun sauce ( dla Polaków zwykle niejadalny)oraz z czerwona kapusta na słodko.
Pozdrawiam serdecznie i prosze o kometarze.
Moj kanal na You Tube : Beta50plus
Kupiłam kawalek schabu bez kosci, ale za to wraz ze skora i znajdującym się pod nia cienkim tłuszczykiem.
Kupiłam kawalek mięsa wazacy ok.1, 2kg, grzbiet na skórze byl od razu ponacinany w dosc cienkie paski, tak jak lubię.
Następnie wstawiłam do piekarnika, na okolo 90 minut, temp. 160 stopni C, a ostatnie 10 minut pieczenia na 200 stopni C, tak aby skora na wierzchu ladnie się zrumieniła.
Podałam z ziemniaczkami i kalafiorem polanym masłem z bulka tarta. Mięso bylo miękkie i soczyste.
Duńczycy podaja zwykle z ziemniakami wraz z duza iloscia brazowego sosu tzw. brun sauce ( dla Polaków zwykle niejadalny)oraz z czerwona kapusta na słodko.
Pozdrawiam serdecznie i prosze o kometarze.
Moj kanal na You Tube : Beta50plus
Skorka powinna byc chrupiaca,a ta Na taka nie wyglada.
OdpowiedzUsuńBo moze zdjecie tego nie oddaje do konca.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpróbuj najpierw piec skórą do dołu przez 20 min w wodzie. Następnie resztę pieczenia skórą do góry 150*. Ostatnie 10 min 220 stopni bez przykrycia. Sprawdzony sposób.
OdpowiedzUsuń