Szukając czegoś przypadkowo natknelam się na przepis mojej mamy. Na starej pozolklej kartce byl bardzo prosty i tani przepis jeszcze z lat 60-tych na placek budyniowy z jabłkami.
Placek jest przepyszny, a tak oto się go piecze :
Składniki na kruche ciasto :
- 3 szklanki maki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 cale jajka
- 250 g margaryny
- trochę margaryny do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania ciasta
Ponadto :
- 3-4 duze jabłka
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe (ja miałam akurat śmietankowe)
Wykonanie :
Jabłka obrałam i pokroiłam w kosteczki.
Ugotowałam budyń.
Zagniotłam kruche ciasto
i podzieliłam na 2 czesci.
Jedna czesc po rozwałkowaniu polozylam na dno blaszki wysmarowanej margaryna.
Na to rozlozylam jabłka
i polałam budyniem.
Na wierzch dalam druga czesc rozwalkowanego ciasta.
Ponaklowalam widelcem
i wstawiłam na 35-40 minut do piekarnika.
Piekłam w temp. 185 stopni C.
Wyszedł pyszny i rozkoszował podniebienie moich gości.
Pozdrawiam serdecznie i proszę o komentarze.
Mój kanal na You Tube : Beta50plus
Placek jest przepyszny, a tak oto się go piecze :
Składniki na kruche ciasto :
- 3 szklanki maki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 cale jajka
- 250 g margaryny
- trochę margaryny do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania ciasta
Ponadto :
- 3-4 duze jabłka
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe (ja miałam akurat śmietankowe)
Wykonanie :
Jabłka obrałam i pokroiłam w kosteczki.
Ugotowałam budyń.
Zagniotłam kruche ciasto
i podzieliłam na 2 czesci.
Jedna czesc po rozwałkowaniu polozylam na dno blaszki wysmarowanej margaryna.
Na to rozlozylam jabłka
i polałam budyniem.
Na wierzch dalam druga czesc rozwalkowanego ciasta.
Ponaklowalam widelcem
i wstawiłam na 35-40 minut do piekarnika.
Piekłam w temp. 185 stopni C.
Po upieczeniu posypalam obficie cukrem pudrem,
Wyszedł pyszny i rozkoszował podniebienie moich gości.
Pozdrawiam serdecznie i proszę o komentarze.
Mój kanal na You Tube : Beta50plus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz