piątek, 14 lutego 2014

Walentynkowe pyszne kruche babeczki :)




Dzisiaj mija wlasnie walentynkowy dzień, który w Danii przechodzi prawie niezauważalnie. Nie ma w tym dniu zadnych szaleństw kwiatowo-upominkowych, ani nic w tym rodzaju.

Ja jednak, aby w jakiś sposób zaznaczyć ten dzień upiekłam na predce jeszcze dzień wcześniej (a wlasciwie wieczór ) kruche babeczki.

A oto przepis:
2 szklanki maki krupczatki
pól szklanki cukru pudru
3 zoltka
200 g masla (lub margaryny)
Zagniesc kruche ciasto, wstawić na 30 min. do lodówki.
Foremki na  babeczki wysmarować w środku tłuszczem i robiąc male kuleczki z ciasta rozprowadzac je w foremkach.
Piec w 180 stopniach przez okolo 15-20 min.
Do srodka dac krem waniliowy, bita smietane. Ozdobić kolorowa posypka i koniecznie czerwonymi serduszkami. Ja moje wykonałam z zabarwionego na czerwony kolor marcepanu.

A oto jak prezentowały się moje  walentynkowe babeczki:

wlasnorecznie wykonane marcepanowe serdszka

male foremki, jeszcze chyba po babci

formowanie serduszek

kolorowanie marcepanu


gotowe babeczki, z podanego wyzej przepisu wyszlo 35 babeczek



Pozdrawiam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz